marți, 26 martie 2013

Acidul citric


Acidul citric este un acid slab, solubil în apă, care se găsește în fructele citrice și unele vegetale. Le
dă acel gust acru. Este foarte concentrat în lămâi, unde poate ajunge până la 8% din masa uscată.


Un fapt interesant relativ la acidul citric este că organismele noastre îl produc în cantitate mare (ceva între 1,5 și 2 Kg pe zi) dar îl metabolizează rapid.
În anul 1953, Sir Hans Krebs a primit premiul  Nobel pentru medicină pentru descoperirea rolului important al acidului citric într-o serie de reacții chimice utilizate de toate organismele aerobice pentru a genera energie. Puteți citi mai mult în Wikipedia despre ciclul acidului citric, cunoscut și ca Ciclul Krebs.

Nu este nici-o legătură deosebită între acidul citric și acidul ascorbic, amândouă sunt 2 chimicale diferite.

Se pare că organismul nostru nu utilizează de loc acidul citric ingerat. Nu este necesar să înghițim acest acid dar este utilizat pe larg de industria alimentară pentru a îmbunătăți aroma alimentelor și a le conserva, datorită prețului scăzut și ușurința fabricării lui.

Utilizarea acidului citric acid este aprobata de UE și este cunoscut ca E330.
Administrația SUA pentru alimente și medicamente (The United States Food and Drug Administration) consideră de asemenea acidul citric ca fiind sigur dacă este utilizat ca aditiv alimentar.
Acidul citric a fost produs artificial mai întâi din citrice dar tehnica era ineficientă  și rezultau numai cantități mici. Acum, acidul citric se fabrică utilizând Aspergillus Niger, un mucegai alimentat de glucoza ieftină din siropul de porumb.

Aciditatea crescută prin adăugarea acidului citric previne înmulțirea bacteriilor și ciupercilor, astfel prelungind viața alimentelor și băuturilor. Ajută de asemenea să se păstreze aromele și menține pH-ul la un nivel acceptabil pentru a împiedica degradarea alimentelor, în special cele din conserve.
Dar de ce se adaugă acid citric în unele conserve de roșii?
Roșiile sunt  considerate în general ca fiind un aliment acid care poate fi conservat fără nici-un aditiv
alimentar. Totuși unele varietăți noi de roșii sunt mai puțin acide și pentru a preveni botulismul trebuie
precauții noi.

Acidul citric se găsește în mod obișnuit și în diverse produse cosmetice. Se adaugă pentru a ajusta nivelul pH al cremelor, loțiunilor și gelurilor pentru a coincide cu nivelul pH natural al pielii noastre.
În detergenți, șampoane și săpun, acidul citric este adăugat pentru a se forma mai ușor spuma. De asemenea
crește eficiența acestor produse deoarece ajută la dizolvarea petelor mai rapid.
Acidul citric este preferat altor aditivi deoarece este prietenos cu mediul, biodegradabil și relativ lipsit de pericole.

Deși acidul citric este în general sigur, pot avea loc efecte secundare dacă este utilizat sau consumat în
exces. Întreg sistemul digestiv poate fi iritat, provocând arsuri și rănind mucoasa stomacală. Simptomele acidului citric în exces includ crampe stomacale, diaree, greață și vomă.
De asemenea ochii, organele respiratorii și pielea pot suferi și pot da senzații neplăcute de iritare la
consumul de acid citric în exces.
Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să evite chiar cremele conținând acid citric care le-ar putea cauza
iritații sau chiar o formă de erupții pe piele.

Unii doctori spun că acidul citric poate strica dinții. Efectele acidului citric asupra dinților sunt cunoscute de cel puțin din 1970 când revista The Journal of the American Dental Association a prezentat un
raport indicând că utilizarea obișnuită și abuzivă de alimente conținând acid citric poate eroda smalțul
dinților. Alte cercetări științifice par să confirme rezultatul studiului. Se pare că este în special
dăunător bebelușilor și copiilor.
Multe din alimentele comerciale pentru bebeluși conțin mici cantități de acid citric pentru conservare. O
soluție să reduci acidul citric din mâncarea bebelușului tău este să-i prepari singură ”papa bun”.

La un moment dat în istoria recentă, un deștept a citit despre Ciclul Krebs. Cuvântul ”krebs” în L. germană
se traduce prin ”cancer”. De aici ”Ciclul cancerului” și așa s-a răspândit ideea că acidul citric ar fi
cancerigen. De fapt, nu este.

Cu excepția cazurilor de alergie sau intoleranță la acid citric, acidul citric în cantități mici nu face rău, sau așa cel puțin ne spun cercetătorii.
Dar... dacă citiți etichetele alimentelor din supermarket, conserve, gem, iaurt cu fructe, biscuiți
și prăjituri, mezelicuri, sunt mari șanse să găsiți acidul citric printre ingrediente.
Înseamnă aceasta că înghițim acid citric artificial în cantități mici? Există un studiu care să ne zică care
sunt  efectele pe termen lung al acestor ”cantități mici” de acid citric artificial înghițite zi de zi?
Altele decât posibila eroziune a smalțului dinților?

Până când aflăm mai multe despre acidul citric, cel mai bun sfat este să încercăm să reducem cantitatea de
acid citric din meniul zilnic.
- Elimină băuturile răcoritoare care conțin acid citric
- Pe cât posibil, cumpără acele conserve și sucuri de roșii care nu conțin acid citric
- Limitează consumul de mezeluri
- Dacă poți, fă-ți propriile gemuri din fructe proaspete, fără aditivi. Adaugă zeamă de lămâie pentru un
gust mai bun și conservare dar nu adăuga acid citric artificial.
- La modul general, fără să devenim obsedați, ar fi bine să evităm alimentele care conțin acid citric
artificial, ori de câte ori este posibil.

Referințe
Wikipedia - E Number
Wikipedia - Citric Acid
Twelve Quick Facts about Citric Acid, Ascorbic Acid, and Vitamin C
Lemon Juice Citric Acid for Canning Tomatoes

ps. Ce ziceți de o limonadă proaspătă, din suc de lămâi proaspăt stoarse, un pic de zahăr, miere sau
xylitol, un pic de ghimbir sau mentă? Merge și un pic de ceai de soc pentru aromă și un plus de efect anti-răceală,  până apar florile proaspete ca să facem socată. Dar nu așteptați vara, este bună și acum pentru a preveni virozele.
Cel mai bun remediu,  dacă deja ați făcut viroză.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu